Trecerea de pietoni 3D

Trecerea de pietoni 3D

13 septembrie 2018 / 0 Comments / 98 / Blog
Facebook It
Tweet It
Pinterest It
Google Plus It

Evolutia omenirii, a avut un impact major asupra vietii si a modului in care astazi decurge aceasta.Cu totii am invatat despre trecut si modul de desfasurare, si am invatat rapid ca singurul lucru cert in viata ramane schimbarea. Schimbarea poate sa fie majora prin eliminarea completa a anumitor obiceiuri sau minora prin modificarea si adaptarea acestora societatii prezente.

Atestari ale acestor retele de drumuri gasim inca din perioada Imperiului Roman cand datorita intensificarii negotului, care se realiza cu care trase de cai, administratia vremii a considerat necesara infiintarea trecerilor de pietoni, acestea urmand sa faciliteze traversarea drumurilor. La momentul respectiv, trecerile de pietoni erau semnalizate cu ajutorul unor pietre de o nuanta mai deschisa decat drumul.

Imagini: Gústi Productions

Mintea curioasa a omeniri dar si dorinta de a avea mereu mai mult a dus in anul 1900 la aparitia masinii cu motor electric. Acest mijloc de transport revolutionar, recunoscut pentru calitatea, usurinta si rapiditatea transportului care il oferea  a dus la intensificarea traficului rutier.

Un trafic intens a duc si la cresterea victimelor astfel, autoritatile au cautat solutii. In1934 s-a inaugurat oficial prima trecere de pietoni, aceasta avand un aspect usor diferit fata de ceea ce stim noi astazi deoarce era formata din linii orizontale punctate. Cu timpul liniile punctate au devenit linii le pline, albe, cum le cunoastem astazi.

Totusi, cresterea populatiei si implicit a persoanelor care detin un automobil, au dus automat si la cresterea accidentelor, trecerile de pietoni uneori nereusind sa isi indeplineasca scopul de diminuare a numarului de accidente. Ca urmare al acestui fapt, trecerea de pietoni a devenit o provocare si pe alocuri o arta.

In momentul de fata gasim:

 

  • treceri de pietoni cu LED-uri cu senzori care se opresc din luminarea intermitenta in momentul in care senzorul detecteaza miscare
  • semnale luminoase de o parte si alta a trecerii de culoare verde sau rosie pentru a atentiona persoanele care stau foarte mult pe telefon
  • LED-uri care lumineaza intermitent si atentioneaza conducatorii auto de prezenta trecerii dar exista inclusive treceri de pietoni colorate ca un curcubeu care le fac si sesizabile dar si vesele.

 

Evolutia trecerilor de pietoni e clara, si cu siguranta multe modificari vor fi aduse de acum inainte.
In momentul de fata, revolutionara este trecerea de pietoni 3D. Probabil ca nimeni nu s-ar fi gandit ca siguranta in trafic chiar poate fi imbunatatita prin Arta. Cel mai probabil, pentru multi, arta si siguranta rutiera sunt domenii situate la poli opusi. Si totusi, realitatea curenta ne arata ca arta se poate folosi in vederea diminuarii accidentelor.

Totul a inceput cu viziunea nonconformista a unor oameni care nu numai ca au vazut oportunitate dar au si pus-o in aplicare. In cele din urma, nu avem nevoie de fel si fel de delimitatoare de viteza cand arta stradala poate avea acelasi impact sau chiar unul superior.

 

Intentia e simpla:  fortarea conducatorilor auto sa incetineasca in apropierea trecerilor de pietoni, sporind astfel siguranta.

Trecerea da pietoni in format 3D e desenata in asa fel incat sa ii dea impresia conducatorului auto de existenta unui obstacol pe drum, determinandu-l instinctiv sa incetineasca.

Aceste minunate opere de arta, care imbraca forma banalei treceri de pietoni au aparut deja in diverse orase din tari ca India, China, Islanda, Canada si chiar si Romania. Cine stie cat va dura, si intreaga lume se va bucura de putina “arta preventiva” pe sosea.

Trecerea de pietoni 3D din Islanda avand parte de o mediatizare foarte mare, a devenit sursa de inspiratie si pentru alte tari. Un exemplu in acest sens ar fi trecerile de pietoni 3D din Buzau si Ploiesti din Romania. Majoritatea proiectelor de treceri de pietoni 3D sunt pictate in forma lor originala, linii orizontale, albe, dar in asa fel incat sa para ca blocheaza calea, parand chiar ca niste blocuri de piatra ce leviteaza.

Totusi, in Dumedin, Noua Zeelanda, s-a ridicat stacheta. Aici au fost angajati artisti care au creat o iluzie optica demna de un tablou. Liniile albe au fost inlocuite de blocuri de piatra pictate pe strada transformata intr-o mare involburata.

Trebuie sa recunoastem ca o trecere de pietoni 3D care iti da impresia ca plutesti in momentul in care o traversezi chiar iti lasa un sentiment unic.
Acesta e doar inceputul, usa a fost deschisa pentru trecerile de pietoni ridicate la rang de arta.

Leave your comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AVETI O URGENTA CU MASINA?

Contactati-ne