În momentul de față majoritatea populației nu își poate imagina viața fără mașină! Mașina ne duce rapid la muncă, în concedii, la întâlniri de afaceri, la medic etc. Prin urmare e de la sine înțeles că a conduce o mașină a devenit mai mult decât o plăcere, o necesitate pentru lumea modernă!
Creșterea numărului de mașini, stilul de viata pe fuga, lipsa răbdării în trafic și nu numai, au dus la creșterea numărului de accidente! Legislația rutieră, orele de condus cu instructor, îți asigură o bază solidă de prevenire a accidentelor, totuși odată ajuns în trafic, agitația, nervozitatea celorlați conducători auto, graba în a-ți finaliza rapid task-urile, te ademenesc uneori sa adopți o atitudine agresivă, neatentă în trafic, atitudine care mai devreme sau mai târziu va provoca direct sau indirect un accident.
Scopul articolului este a te face conștient de pericolele existente și de a-ți oferii sfaturi pentru a prevenii eventuale dezastre. Suntem siguri ca le știți cu toții, dar uneori o reîmprospătare a informației e necesară, deoarece tindem sa “uităm” informații utile în graba care a pus stăpânire pe toți!
Vă vom prezenta câteva sfaturi pentru a preveni situațiile neplăcute din trafic:
- NU FOLOSI TELEFONUL MOBIL CÂND CONDUCI
Mesajele text și în anii recenți, rețele de socializare sunt principalele cauze de distragere la volan. Recomandarea noastră e sa nu cădeți tentației de a folosi telefonul în timp ce conduceți. Dacă chiar e necesar acest lucru, parcați-va mașina în siguranță și reluați-vă drumul doar după ce v-ați finalizat conversația. Dacă totuși e impetuos necesar a se purta o conversație utilizând telefonul mobil, va recomandam sa apelați vocal folosind casca bluetooth de ureche sau bluetooth-ul mașinii dacă aceasta e echipată în aceasta direcție!
- TOLERANȚA ÎN TRAFIC
Într-o societate grăbită, răbdarea în trafic a devenit aproape inexistenta. Toată lumea vrea sa prindă cu orice preț semaforul verde, sa intre primul în sensul giratoriu, sa fie primul care trece într-o intersecție nesemaforizata s.a.m.d. A fi “primul în trafic” aduce uneori o competiție între șoferi, care de multe ori se soldează prin tamponări ușoare sau mai grav decese umane.
Următoarele sugestii te pot ajuta să reacționezi corespunzător in următorele scenarii:
- dacă întâlnești un șofer mai neexperimentat, ai răbdare, și depășește-l când condițiile de trafic sunt favorabile dar în niciun caz să nu îl claxonezi și apostrofezi agresiv; uneori “accidentele” în trafic nu sunt neapărat rezultatul unei coliziuni între două autovehicule
- dacă ajungi într-o intersecție nesemaforizată cu prioritate de dreapta, oferă celorlalți participanți prioritate; timpul petrecut așteptând e mult prea infim ca sa fie sesizabil iar concluzia acțiunii tale e una favorabilă vieții
- ai grijă când te apropii de o trecere de pietoni, fii vigilent! nu toți pietonii sunt instruiți să folosească corect trecerile
Viata e un dar, haideți sa prețuim viata noastră și a celor din jur fiind mai răbdători și mai atenți în trafic!
- PĂSTREAZĂ DISTANȚA ÎN TRAFIC
Mereu păstrează o distantă adecvată fată de mașină din față, deoarece nu se știe niciodată când sunteți obligat să opriți forțat. În acest sens, va recomandăm sa fiți atenți și la modul în care conducătorii auto participanți la trafic conduc, pentru a putea anticipa anumite evenimente.
- RESPECTAȚI CONDIȚIILE METEO
Când porniți la drum e necesar ca autovehiculul sa fie echipat corespunzător condițiilor meteorologice și de drum.
Vă prezentăm unele sugestii privind diverse scenarii întâlnite în trafic:
- în condiții de ploaie și ninsoare a se folosi ștergătoarele în permanenta pentru o mai buna vizibilitate, a se păstra o distanta adecvata fata de automobilul din fata și o viteza constanta și scăzută, acest lucru vă permite, în cazul în care este necesar, efectuarea unei opriri forțate în condiții de maxima siguranță.
- în caz de fum și ceață, a se conduce cu viteză constantă, scăzută acordând o atenție sporită, vizibilitatea fiind una redusă. Folosiți lumina de ceață pentru a vă crește vizibilitatea în trafic, care oricum în situația actuală e una extrem de redusa; dacă mașină este dotată cu proiectoare speciale, puneți-le în uz, acestea fiind de real ajutor mai ales dacă conduceți noaptea. Foarte important de știut, fiind o greșeală des întâlnită, NU folosiți FAZA LUNGĂ, în situația aceasta nu ajută, deopotrivă lucrează în defavoarea dumneavoastră și a celorlați conducători auto, deoarece efectul ei diminuează vizibilitatea.
În concluzie, este recomandat să conduceți constant, cu viteza redusă, să păstrați distanța adecvată și să fiți vigilenți!
- FIȚI ATENȚI LA SEMNELE DE CIRCULAȚIE ȘI RESPECTAȚI-LE

Regulile de circulație au fost create cu scopul de a oferi cât mai multă siguranță participanților la trafic, prin urmare vă recomandăm sa le aplicați și respectați.
Fiți atent la semnele de circulație, limitări de viteza, drum cu/fără prioritate, atenționare lucrări/reparații drum, curbe, sens giratoriu, trecere pietoni scoală, acces interzis s.a.m.d., chiar și în propria ta localitate unde crezi ca știi fiecare semn, strada, groapa, se pot face modificări a modului de utilizare; de exemplu, o strada se transformă în strada cu sens unic, tu nu sesizezi accesul interzis și intri fără să acorzi atenție în timp ce înspre tine vine o mașină ce circula regulamentar, rezultatul e cam greu sa nu fie unul negativ, dacă nu pentru mașină, pentru nervii șoferului cu siguranță!
- NU CONDUCEȚI OBOSIT
Foarte multe accidente, unele grave, se produc pe fondul oboselii; în momentul în care corpul nostru e obosit, creierul nostru va fi și el obosit și nu va mai funcționa în parametrii optimi, acest lucru cauzând ca reflexele noastre și vederea atât de necesare la condus sa scadă…e de la sine înțeles ca un eventual accident mai devreme sau mai târziu se va produce. Respectați timpii de refacere a organismului și nu puneți viata voastră și a celorlalți în pericol.
Astfel in cazul in care sunteti obosit, VADAUTO recomandă fie să luați un taxi, fie să sunați un prieten și să puneți viața în vârful listei de priorități.