Antigelul este lichidul din motor responsabil cu mentinerea acestuia functionabil in stari de temperaturi scazute, sub nivelul de inghet, pe perioada iernii.
Din aceasta cauza, nu trebuie ignorata impotanta acestuia, chiar daca este omisa de multi soferi. Acesti soferi lasa antigelul in motor, fara a interveni asupra lui pentru multi ani, in necunostiinta de cauza.
Nu este explicat nicaieri faptul ca de la an la an, antigelul nu isi pastreaza aceleasi proprietati care confera motorului o stare optima de functionare la temperaturi scazute. Iar daca se ajunge in punctul in care antigelul nu isi mai indeplineste atributiile, reparatiile care apar in consecinta prezinta costuri imense.
Datorita faptului, ca, la fel ca aproape orice sistem de racire, apa este elementul de baza in aceasta instalatie, pe perioada iernii, daca nu se iau masurile adecvate, aceasta este expusa inghetului si astfel intregul sistem de racire, si nu numai, odata cu ea.
Propietatile apei, dupa cum stim cu totii, specifica ca odata ce ajunge la temperatura de zero grade Celsius, apa isi schimba starea de agregare, devenind solida, si in acelasi timp isi mareste volumul, densitatea schimbandu-se de asemenea. Una dintre consecintele grave ale acestor modificari fizice ale apei din sistemul de racire al autoturismului, este spargerea blocului motor.
Daca se ajunge in acest punct este posibil ca reparatia sau schimbarea blocului motor respectiv sa fie mai costisitoare decat inlocuirea automobilului.
Masurile adecvate pe care le-am mentionat anterior se refera la utilizarea unui antigel cu un punct de congelare adecvat, cat mai scazut. In functie de procentul substantei active din interiorul compozitiei antigelului, temperatura la care acesta isi schimba starea de agregare se modifica invers propotional.
Cu cat procentul de substante pe baza de glicol etilenic din compozitia antigelului, este mai mare, cu atat temperatura la care acesta isi pastreaza starea lichida scade.
Conluzionand toti factorii enumerati in acest articol, nu mai trebuie explicata in continuare importanta pe care o prezinta antigelul in cadrul sistemului de racire si regimului de functionare a autoturismului. De aceea, verificarea calitatii antigelului trebuie facuta periodic, de catre un service cu echipament specializat, astfel incat problemele enumerate anterior sa fie evitate.
Luni-Vineri : 08:00 – 20:00
Sambata: 09:00 – 14:00
Duminica: Inchis
Programeaza-te
Luni-Vineri : 8:00 – 17:00
Pauza de masa: 12:00 – 13:00
Sambata: Cu programare
Duminica: Inchis
Statie ITP Cluj Napoca, Str. Alverna nr. 40
Service Cluj Napoca, C-tin Brancusi nr. 91
Service & ITP Cluj Napoca, Calea Someseni nr. 34
Tel: +40 371 236 221 | [email protected]
Acum te poti abona la Newsletter-ul VADAUTO ca sa ai acces la ofertele actuale, reduceri si multe alte surprize.