A venit vara, am schimbat cauciucurile, acum a venit timpul sa verificam instalatia de climatizare. Instalatia de climatizare a unui autoturism este vitala, mai ales pe temperaturile anotimpului calduros, cand interiorul unei masini fara sistem de climatizare sau cu defectiuni la nivelul acestuia, se transforma intr-o adevarata sauna. Din acest motiv, aceasta ustensila a masinii trebuie tratata cu mai multa atentie de catre soferi si, respectiv, posesori de autoturisme.
Acest sistem de climatizare are functia de a ‘aspira’ aerul cald din interiorul masinii, pentru a putea creste astfel gradul de comfort din autoturism, dar si pentru a ajuta la mentinerea sanatatii soferului si pasagerilor, si a functionarii corecte a pieselor componente ale masinii. In urma extragerii aerului cu temperatura ridicata, acesta este retransmis in exterior, odata cu trecerea prin condensator. Pentru ca acest proces sa poata fi dus pana la capat, instalatia de climatizare a automobilului se foloseste in circuitul inchis responsabil cu aceasta functie, de fizica elementara si cateva proprietati ale acesteia, mai precis: freonul, care poate fi descris ca fiind un lichid/fluid refrigerat, are capacitatea de a atrage aerul cald in momentul schimbarii de stare, din stare lichida in stare gazoasa, si, de asemenea, emana aer cald, la schimbarea de stare reciproca, din stare gazoasa in stare lichida.
Sistemul de climatizare este compus din cinci componente principale: ventilator, condensator, compresor, valva de expansiune si evaporator. Subiectul discutiei este acum condensatorul, deoarece, in interiorul acestuia se realizeaza schimbul de caldura. In condensator, fluidul refrigerat, freonul, dar in stare gazoasa, elibereaza in mediu aerul cald pe care l-a absorbit si, prin procesul de condensare, devine lichid.
Parcurgandu-se intregul circuit, si aerul trecand prin toate componentele sistemului, se realizeaza scaderea temperaturii aerului din autoturism. Cand aerul paraseste evaporatorul, ajunge in interiorul autoturismlui. Freonul este evacuat din evaporator in stare gazoasa, si prin tubulatura interna ajunge in compresor, astfel, reluandu-se ciclul circuitului inchis.
Sistemul de climatizare auto trebuie verificat si intretinut din mai multe motive. Un prim motiv ar fi faptul ca freonul poate fi reciclat. Astfel acesta, periodic, trebuie extras din circuit cu ajutorul unui echipament care este destinat sa realizeze acest lucru, si, apoi, sa fie supus procesului de reciclare. Umiditatea din instalatia de aer conditionat prezinta un al doilea motiv pentru verificarea periodica a acestui sistem. Aceasta trebuie indepartata, impreuna cu impuritatile depuse in ulei.
Dupa ce umiditatea este eliminata din instalatie, aceasta este din nou alimentata cu freon si ulei, cantitatile depinzand de specificatiile producatorului. Parametrii instalatiei trebuie verificati prin intermediul testelor de functionare. Nu in ultimul rand, conductele si gurile de aerisire de care dispune sistemul de climatizare trebuie “deparazitate”. Aceasta “deparazitare” se poate face cu ajutorul unui spray-sonda.

4 Noiembrie, 1939: Primul sistem de climatizare auto
Verificarea instalatiei trebuie facuta cel putin odata pe an. Periodic trebuie incarcata instalatia si cu freon, intervalul recomandat fiind de 2 ani. Aceasta incarcare cu freon trebuie realizata cu un aparat profesional, deoarece, ca un exemplu, o valoare de 50 g de freon, in plus, sau in minus, va provoca o functionare sub parametrii standard a instalatiei de climatizare si va fi responsabila cu creatia unui discomfort in habitaclul autoturimsului. Aceasta perioada de 2 ani de asteptare intre incarcarile cu freon, este perioada maxima acceptata, in conditiile in care dorim sa pastram o calitate superioara a sistemului de climatizare, astfel incat, incarcarea cu freon poate fi efectuata si mai ‘des’, insa cel mai indicat este sa cereti sfatul specialistilor in momentul verificarii anuale.